En riktig utmaning

Jag skrev inget om att börja träna eller förlora ett visst antal kg under 2014 i mina nyårslöften men nu jäklar har jag gett mig f*n på att gå ner i vikt och det kommer att bli en riktig utmaning. Jag gör det här för min egen skull, inte för någon annans. Jag vill förbättra min hälsa och förstärka min kropp, för då kanske jag slipper värken jag har i mina leder iaf göra så att den är mildare. Jag har sen en tid tillbaka funderat på hur jag ska göra för att mildra ledvärken och jag har läst på om reumatism och bästa sättet är att gå ner i vikt för att minska belastningarna på lederna och att röra på sig så att de är mjuka istället för stela. Jag kan ju erkänna redan nu att denna vinter så har jag varit förbaskat lat. Jag har inte orkat brytt mig om vad jag stoppar i mig eller om jag inte rört på mig så mycket som jag egentligen borde ha gjort men nu står vi inte ut längre utan det är dags för en stor förändring. Ja jag menar vi för F hänger med på dieten som jag ska testa. Det ni!

Jag har kollat på olika dieterna som finns och många andra idéer på hur man kan gå ner i vikt en längre tid och har nästan hela tiden dragit åt 5:2 dieten. Så nu har jag bestämt mig att det är dags att testa att inte äta så mycket två dagar i veckan. Det ska inte vara några problem (hoppas jag), det gäller bara att vara stark och hålla en god karaktär. Jag har lyckats förr så varför skulle jag misslyckas nu när jag gett mig f*n på det här? Okej att jag inte varit på någon diet på det sättet men jag har mina perioder då jag står över för mycket godsaker och då jag rör på mig. Att jag kan motionera har nog ingen missat med mina överdrivet långa promenader eller cykelturer. Jag tar i så att det smäller om det i perioder (fråga My hur envis jag kan vara då jag skulle cyklade mina 2 mil med en lårmuskel som va halvtkrossad) men jag går inte ner mycket i vikt bara för det eftersom jag kompenserar kraftansträngningen med att äta. Jag kanske inte äter godsaker just då men jag äter större portioner och oftare, jag är ju konstant hungrig. Så var det i somras när det blev många och långa cykelturer, jag kunde inte cykla iväg utan att ta med mig något ätbart för jag var rädd att svimma, ofta blev det frukt och bär men det är inte bra att frossa i det eftersom det innehåller mycket socker. Jag fick en slankare figur ett tag men nu under vintern så har jag märkt att stussen och bysten blivit större och säkert annat också, jag har bara inte granskat mig så noga.

Så imorgon är dagen då jag och F ska börja med 5:2-dieten och förhoppningsvis bli slankare och starkare. Vi känner båda två att vi måste ta tag i det här nu och skippa alla myskvällar och ”unna oss”-dagar och ”skämma bort oss”-frukostar som har gjort att vi tappat kontrollen över våra matvanor igen. Jag kan ju tala om redan nu att jag inte tvingar F till att göra detta utan han testar för sin egen skull. Jag vet att han funderat på att börja tänka på vad han stoppar i sig. Han har flera gånger sagt att han tappat kontrollen över sina matvanor då han knappt är medveten om vad han stoppar i sig när han sitter framför sin dator och då han inte kan motstå sitt sötsug. F sa till mig att jag måste sluta baka så mycket (tycker inte att det varit så mycket den senaste tiden) för han inte kan motstå mina bakverk och ”mofflar” i sig. Det bästa var när han sa att jag inte äter så mycket av det jag bakar utan det är andra som får äta av det och så är det. Jag äter inte mycket av det jag bakar, dels för att jag inte är sugen eftersom jag stått och bakat fram allt och sen för att jag knappt hinner smaka. Bakverken brukar försvinna i en faslig fart. Så inge mer bakning på ett tag var F:s regel nr 1.

Jag har tänkt att använda min blogg som en sorts dagbok nu under den första tiden av dieten. Det var viktigt att föra en matdagbok och sen skulle man skriva hur man mådde allmänt och hur man kände sig till humöret osv. Jag kan ju även skriva ut recept på det vi kommer att äta så även i kan testa om ni vill. Jag kommer nog även att öppna upp mig själv mer än vad jag normalt brukar göra och jag kommer vara brutalt ärlig mot mig själv, vilket automatiskt innebär att ni får se den nakna sanningen om mig. Så om det verkar intressant så är det bara att titta förbi lite då och då här på bloggen. Kritik och nedvärderande ord får ni behålla för er själva tack för sånt behöver jag verkligen inte slösa min energi på.

Framåt mars mot ett sundare liv!

 

This entry was posted in Dieten.